Friske råvarer

Friske råvarer i Toppen af Danmark

Prøv de friske råvarer i Toppen af Danmark. Havene, markerne og skovene er Toppen af Danmarks forrådskamre. Her findes den friske fisk, de delikate svampe, de solmodne bær og de kradse krydderier til bjæsken.

Friske råvarer - naturens skatkammer

Her får du en lille forsmag på en lille del af de specialiteter, delikatesser og gode råvarer, naturen i Toppen af Danmark og dets fødevareproducenter byder på.

Tænk bare på de sølvblanke fisk, som findes i havene omkring Toppen af Danmark og som i hænderne på de rette folk, forvandles til himmerigsmundfulde. Eller store lyserøde jomfruhummere, der både kogt eller på grillen er en delikatesse.

Vi er også stolte over lammene og kødkvæget, som går i naturskønne omgivelser og bliver til møre og velsmagende stege eller bøffer. Og så er der jo også de gyldne, håndbryggede dråber, som de små bryggerier tilbyder. Drøm om røde jordbær klassisk serveret med fløde. En dessert som frister, når solen står højt på himlen.

Naturbrug og gårdbutikker

Klima og jordbund giver ideelle forhold for produktionen af fødevarer. Fra naturbrug og hyggelige gårdbutikker sælges alt i bær og grøntsager, som lige er hentet fra markerne. Eller man kan komme i åbningstiden og selv få lov til at plukke bær eller grave sine kartofler op. Smag og friskhed taler for sig selv - uhmm...
Langs landevejene frister indbydende små boder med grøntsager og bær. Skiltene med "jordbær sælges", "ærter og porrer" eller "nyopgravede kartofler", kan man ikke undgå at bemærke og lade sig friste af på sin køretur.

Toppen af Danmark er kendt for sin bjesk og kryddersnaps

I dette område findes en lang tradition for at fremstille brændevin krydret med forskellige urter – for det gode helbreds skyld. I naturen findes en masse spændende krydderurter og bær, der egner sig fortrinligt som smagsstof for eksempel porse, malurt, slåen og enebær.

Har du lyst til at lære bjeskurterne at kende og lære at finde snapseurter i naturen, findes der bjeskture med naturvejledere og andre kyndige som guider. Eller besøg for eksempel Hirtshals Museum og se udstillinger om bjesk og krydderurter.

Del denne side

Delikatesser i topklasse

Forkæl alle sanser med delikatesser som for eksempel is fra et lokalt bondegårdsmejeri, honning fra den lokale biavler, hjemmelavede fiskefrikadeller med remoulade fra fiskehandleren, pølser i mange smagsvarianter fra slagteren eller øl fra det lokale bryghus. Gå på jagt efter dine foretrukne specialiteter fra Toppen af Danmark... Velbekomme

Find gårdbutikker

Gårdbutikker i hele Nordjylland

Inspiration til din madlavning

Vi har samlet nogle gode opskrifter fra de lokale restauratører med et lokalt præg - lær f.eks. at lave fiskefrikadeller på lokal manér.

Opskrifter fra Toppen af Danmark

Spis godt i Toppen af Danmark

Besøg en restaurant eller café i Toppen af Danmark og nyd et lækkert måltid - tilberedt med de mange lokale råvarer fra området.

Restauranter

Caféer