Glaskunst i Toppen af Danmark

Bliv fascineret af det mere end 2000 år gamle håndværk - glaskunst. Mærk varmen fra de glohede ovne og se med egne øjne, hvordan glaskunstneren får liv i den rødglødende glasklump, der i arbejdsprocessen ender med at blive et stykke unikt glaskunstværk.

Fra flydende masse til hårdt glas – glaspusteri

Besøg de mange arbejdende glaskunstværksteder og oplev hvordan glaskunstneren håndterer det uhåndgribelige og foranderlige glas.

Det ser ligefrem enkelt ud når der arbejdes med glas – kunstneren ser endda afslappet ud. Men skinnet bedrager. For glaspusteren gælder det ikke om at have store lunger – det er spørgsmål om timing og brug af den rette teknik.

Arbejdsprocessen er nøje planlagt, selv den mindste detalje har stor betydning. Det kræver stor koncentration, fokus og godt samarbejde mellem glaskunsterne at udføre de smukkeste glasting.

Det kolde glas!

På Toppen af Danmark arbejder glaskunstnerne ikke kun med glasset som en flydende masse. Her er det også muligt, at finde glasværksteder, der arbejder med glasset koldt – den såkaldte kold-glas-teknik.

Glaskunsterne skærer stykker af glas ud fra plader, og ved høje temperaturer smeltes plader sammen til en ny-designet plade. Når pladerne er blevet nedkølet lægges de på forme og kommer igen i ovnen. Varmen gør, at glasset stille synker ned i formen – og på denne måde skabes den ønskede facon.

Det er aldrig til at sige hvordan glasset arter sig i ovnene. Hver eneste brænding byder på overraskelser – og derfor får hvert enkelt stykke glas sit eget unikke udtryk.

Glas til mange formål

Mangfoldigheden er stor, når det gælder glaskunst. På Toppen af Danmark er det mulig at finde kunstnere, der former glasset til drikkeglas, fade, lysekroner, skulpturer og meget mere.

Dæk bordet med unikke vinglas, hvor hvert enkelt glas har sit eget særpræg. Eller nyd frokostsilden med en snaps i smukudførte snapseglas, server middagsmaden på fortryllende glasfade eller stil de yndefulde lysestager af glas i vindueskarmen en mørk vinteraften. Mulighederne er mange og udbuddet af glaskunst er stort i Lysets Land.

Oplev og se de mange forskellige naive figurer, farverige fade, sjove skulpturer og alle de andre glasting, der kreativt bliver udformet på Toppen af Danmark.

Del denne side

Find glaskunst

Besøg de mange kunsthåndværkere, der arbejder med glaskunst i Toppen af Danmark. 

Find glaskunst

Koldglasteknikken

Det er også muligt at opleve glaskunsterne arbejde med koldglasteknikken. Her bearbejdes glasset i kold tilstand, hvorefter det brændes i en lukket ovn.

Mere om koldglasteknikken

At være glaspuster

handler ikke kun om at puste – der arbejdes også med mange andre detaljer. Der skal også sættes hank på kanderne og fod på vinglasset.

På Toppen af Danmark kan du følge med i hele processen fra flydende masse til glasset formes til pragtfulde, sjove, vidunderlige, usandsynlige og uforudsigelige retninger.

Se mere om glaskunst på glasnettet.dk

Keramik drejes

Kunst og kultur

Besøg gallerier og kunsthåndværkere i Toppen af Danmark.