Kirker og klostre i Toppen af Danmark

Imponerende ligger de der - bygningsværkerne - kirkerne og klostrene - i al deres pragt og fortæller stadig historien om en svunden tid. I Toppen af Danmark ligger der på næsten hver bakketop en kirke med sin egen historie.

Børglum Kloster – et mægtigt vidunder

Vendsyssel blev i middelalderen regeret fra en bakketop mellem Vrå og Løkken af bispen Stygge Krumpen frem til reformationen i 1536. Længere tilbage i historien var Børglum kongsgaard og spillede også her en væsentlig rolle i Danmarkshistorien. Klostret i sin nuværende form påbegyndtes omkring år 1220 og var da et Præmonstratenser munkekloster.

Børglum Kloster ligger stadig smukt på sin bakketop. Dens vældige hvide mure kan ses milevidt. Lige så fjendtligt klosteret ser ud udefra, lige så venligt og romantisk er det, når man kommer ind i klostergården med de stynede lindetræer. Børglum har siden 1835 været i slægten Rotbølls eje og bebos i dag af 6. generation.

Klostergården og kirken er åben for publikum. I klostrets mange bygninger er der udstillinger om livet i klostret gennem tiderne.

Det var desuden på Børglum Kloster, at Stygge Krumpen huserede - den sidste katolske biskop på Børglum Kloster.

Vrejlev Kloster

12 km øst for Børglum ligger Vrejlev Kloster, der var Nordens eneste kloster for nonner af præmonstratenser-ordenen. Egentlig var det planen, at Børglum Kloster skulle have været et såkaldt dobbeltkloster med både munke og nonner, men det gik hovedklosteret i Premontré i Frankrig imod.

Derfor blev nonneklostrer bygget i forsvarlig afstand af Børglum.

Vrejlev Kloster drives som et landbrug og der er ingen adgang til have og bygninger.

Find klostre i Toppen af Danmark

Kirkerne

Kirkerne i Toppen af Danmark er vidt forskellige: Klosterkirker, Herregårdskirker, Landsbykirker, moderne kirker, utradtionelle kirker, smukke hvidkalkede kirker og kirker bygget i granitkvadre eller kampesten.

Nogle kirker er helt beskedne og enkle kirker uden promp og pragt, mens andre rummer adskillige spændende oplevelser inden for kunst og udsmykning.

Find kirker i Toppen af Danmark

Kirker, kendt for sine fine kalkmalerier:

Bindslev Kirke er kendt for et af den tidlige middelalders fineste kunstværker: Maria med Barnet.

Sæby Kirke er kendt for sine fine kalkmalerier fra begyndelsen af 1500-tallet, der fremstiller Marias forældres historie.

Del denne side

Utraditionelle kirker

Strandby Kirke er opført i 1965-66 og er en utraditionel kirke i oval form med taget formet som en sadel.

Spændende altertavler

I Toppen af Danmark findes flere kirker med spændende altertavler. F.eks. er altertavlerne i Sindal Gl. Kirke og i Frederikshavn Kirke malet af skagensmaleren Michael Ancher. I Børglum Kloster Kirke findes en mægtig og smuk 12 meter høj altertavle. I Vennebjerg Kirke er altertavlen udført af Vendsysselmaleren Svend Engelund.

Kirker og klostre i Toppen af Danmark

Besøg de mange smukke kirker og klostre i Toppen af Danmark.

Find kirker i Toppen af Danmark

Find klostre i Toppen af Danmark

Keramik drejes

Kunst og kultur

Besøg gallerier og kunsthåndværkere i Toppen af Danmark.