Lys i Toppen af Danmark

Hos de forskellige lysstøberier i Toppen af Danmark fremstilles ægte håndstøbte og hånddyppede lys. Se hvordan lysene bliver fremstillet efter gamle traditioner og følg med i den fascinerende proces, hvor lyset ændrer form fra flydende lysmasse til det færdige lys.

Nostalgi og historiefortælling

I mange hundrede år har lys oplyst mørket for mennesker. Lyset kan dateres langt tilbage i historien.

I Danmark stammer de tidligste fund af vokslys fra vikingetiden. Det var først i 1800-tallet da olielampen, siden petroleumslampen og gaslampen og sidst det elektriske lys blev udbredt, at voks og tællelysene efterhånden blev mindre udbredte.

Vokslysene blev lavet af bivoks. Disse vokslys var meget kostbare og blev derfor kun anvendt af den rigeste del af befolkningen. Derimod var tællelysene, som blev lavet af fedtet (tælle) fra enten får eller okser, mere udbredte, men blev stadigvæk betragtet som værdifulde.

Vi samles om lyset

Når solen gik ned og mørket faldt på samledes familien og tjenestefolkene omkring det ene lys i stuen. Der blev kartet, spundet, strikket, syet, repareret værktøj, sunget og så blev der fortalt historier – den ene ”røverhistorie” efter den anden. Lyset samlede mennesker i et socialt fællesskab.

Også i dag har stearinlyset en tiltrækningskraft på os – hvor lyset stadig samler mennesker omkring sig. Lyset er kendetegnet for hygge og for samvær.

De gamle traditioner holdes i hævd

På Toppen af Danmarks lysstøberier fremstilles lys efter gamle traditioner. Lysene dyppes i store kar med enten parrafin, voks eller stearin. Ved hvert enkelt dyp hænger en smule paraffinfast på vægen.

Efter et par minutter afkøling dyppes vægen igen. Denne proces gentages indtil lysene har den rette tykkelse. Juletræslys dyppes ca. 22 gange, et normalt stagelys dyppes 35 gange og tykke dekorationslys dyppes ca. 70 gange. Følge den spændende proces fra flydende lysmasse til lyset endeligt er færdigt.

Sæt lysene på bordet eller i vindue og nyd synet af de smukt udførte stearinlys. Lad lysene oplyse de mørke vinteraftener og lad hyggen sprede sig i hjemmet.

For de tålmodige sjæle...

Det er også muligt selv at ”dyppe” dine egne personlige lys. Vær med til at sætte dit personlige præg på lysene – vælg selv farver og lysets form.

At dyppe egne lys er ren balsam for sjælen. Oplev den langsomme proces – og nyd stilheden, freden og roen når lysene skal dyppes ned i de store kar med stearin.

At dyppe lys kan også være en aktivitet for hele familien, hvor alle inddrages i arbejdsprocessen. Et personlig hånddyppet lys er samtidigt en god gave ide.

Del denne side

At dyppe lys

I har mulighed for at dyppe jeres helt egne lys, hvor I kan sætte et personligt præg på hvert enkelt lys. Når I kommer hjem kan lysene sprede glæde og hygge i vinterens mørke og samtidig vække gode minder.

Find lysstøberi

Lysets tiltrækningskraft

Også i dag har stearinlyset en tiltrækningskraft på os – hvor lyset stadig samler mennesker omkring sig. Lyset er kendetegnet for hygge og for samvær.

Overnatning i Toppen af Danmark

Bo godt i Toppen af Danmark

Find det helt rette overnatningssted for dig i din ferie.