Stygge Krumpens tid og ånd

Biskoppen Stygge Krumpen var en stor personlighed i middelalderens Lysets Land, der betød meget for både den økonomiske udvikling og tidens kunst og kultur.

Stygge Krumpen og Middelalderen i Toppen af Danmark

Stygge Krumpen levede som en stor personlighed i Lysets Land i middelalderen. Som biskop på Børglum Stift havde Stygge Krumpen en speciel tilknytning til Børglum Kloster og de omkringliggende kirker som Skallerup Kirke og Maarup Kirke.

Sæby var som købstad en vigtig handelsby for den indflydelsesrige bisp, da han var ejer af købstaden. Stygge Krumpen boede desuden på Voergård Slot sammen med Elsebeth Gyldenstjerne og benyttede Sæbygaard som jagtslot. Derfor fik biskoppen også en ganske speciel relation til Sæby Kirke, hvor man kan se nogle interessante malerier af biskoppen.

Persongalleriet omkring Stygge Krumpen

Stygge Krumpen og hans familie spillede en fremtrædende rolle i Toppen af Danmark i middelalderen. Specielt Stygge Krumpen og hans morbror Niels Stygge Rosenkrantz fortælles der mange og lange myter og historier om.
Der findes mange myter og fortællinger om Stygge Krumpen og personer omkring ham i middelalderen. Bare de historiske fakta i sig selv inspirerer dog til nogle spændende historier - både om personerne og om områderne, hvor han har været bosiddende og regeret.

Du kan bl.a. møde Stygge Krumpen og hans kæreste Elsebeth Gyldenstjerne. Derudover er der spændende historier om Niels Stygge Rosenkrantz og Stygge Krumpens modstander Erik Banner.

 

Del denne side

Vidste du...

at der er blevet lavet en tegneserie om Stygge Krumpens liv i et samarbejde mellem den danske lokalhistoriker Gert Jensen og den franske tegneserietegner Thierry Capezzone. Læs historien om Stygge Krumpen fortalt på en sjov og anderledes måde.

Mere om projektet på nordjyske.dk

Stygge Krumpen i TV2s julekalender

I TV2s julekalender "Ludvig og Julemanden" i 2011 kunne du se Stygge Krumpen som spøgelse i skikkelse af Andreas Bo Pedersen.