Bygninger og kirker

Bygninger i Sæby

Der er mange smukke bygninger og kirker både i og tæt ved Sæby. Nyd de mange flotte detaljer og det beundringsværdige håndværk, når du besøger området.

Algade og Strandgade er en del af den bydel i Sæby

Algade og Strandgade

Algade er Sæbys gamle hovedgade, her er husene smukt bevaret og ligger som i fordums tid. Algade fortsætter bag Klosterkirken over i Strandgade, der fører ned til åen, havnen og byens populære Nordstrand.
Sæby Vandmølle kan nu om dage kun beses udefra

Sæby Vandmølle

Sæby Å er det smukke blikfang ved den gamle vandmølle med bindingsværket, der stammer helt tilbage fra 1710. Møllen har ikke været i kommerciel brug i mange år, og bygningen er i dag privat bolig.
Sæbygaard Slot er en de smukke velbevarede bygninger nær Sæby

Sæbygaard Slot

Den smukke herregård kan dateres helt tilbage til middelalderen. I de dage var den hjemsted for den berygtede Børglumbisp Stygge Krumpen. Her er nu museum, hvor du kan se det smukke interiør og en flot portrætsamling.
Voergård Slot nær Sæby er altid et besøg værd

Voergård Slot

Dette slot er det mest betydningsfulde i Vendsyssel, og en af Danmarks smukkeste renæssancebygninger. Slottet er i dag indrettet som museum, og her kan du bl.a. se værker af Goya, Rubens og Raphael samt Napoleons spisestel og kostbare Mingvaser.
Inde fra den smukke Sæby Kirke

Sæby Kirke

Den meget smukke Skt. Mariæ Kirke er resterne af et stort firefløjet karmelitterkloster fra 1470. Besøger du kirken, vil du straks bemærke de unikke og velbevarede kalkmalerier fra begyndelsen af 1500-tallet, der fortæller historien om Marias forældre.
Hørby Kirke ved Sæby

Hørby Kirke

Hørby Kirke er bygget helt tilbage i 1100-tallet, tæt ved et gammelt hedensk helligsted. I nærheden af kirken findes resterne af en af landets største stendysser.

 

Kirken var engang en del af Hørbylund Hovedgård, der kort var ejet af søhelten Niels Juel, og under kirken findes et gravkammer, hvor bl.a. folk fra slægten Juel er begravet. Nedgangen til gravkammeret, der engang var i kirkeskibet, er nu muret til.
Volstrup Kirke ved Sæby

Volstrup Kirke

Denne typiske herregårdskirke er opført i 1200-tallet. Kirken er uden tårn, og den har fået sit nuværende udseende, med de smukt svungne barokkamme, tilbage i 1700-tallet.

 

På kirkegården ses et ejendommeligt, ottekantet gravkapel i engelskpræget nygotik.

 

Det er opført af den såkaldte "gale baron", Preben Krag-Juel-Vind-Arenfeldt.